
OFFICIAL 

Page 1 of 4 

Postal Address 

PO Box 204 

Collins Street West  VIC  8007 

Telephone: (03) 9617 7600 

Dr Andreas Barckow 
Chair 
International Accounting Standards Board 
Columbus Building  
7 Westferry Circus 
Canary Wharf, London E14 4HD 
UNITED KINGDOM 

(submitted via the IASB website) 

5 August 2024 

Dear Andreas, 

AASB submission on IASB Exposure Draft/2024/3 Contracts for Renewable Electricity: Proposed 
amendments to IFRS 9 and IFRS 7 

The Australian Accounting Standards Board (AASB) welcomes the opportunity to provide comments 
on the International Accounting Standards Board (IASB) Exposure Draft 2024/3. In formulating these 
comments, the views of our Australian stakeholders were sought and considered. This included:  

• consultation with the AASB's User Advisory Committee, comprising a range of primary users of
financial statements;

• consultation with the AASB's Financial Instrument Project Advisory Panel, comprising subject
matter experts across a range of stakeholder groups;

• targeted consultations with key stakeholders, such as professional bodies, auditors and
preparers in Australia.

The AASB acknowledges the IASB's efforts to address some practice issues related to the accounting 
for renewable energy contracts and welcomes the proposed amendments to IFRS 9 Financial 
Instruments and IFRS 7 Financial Instruments: Disclosures. 

Overall, our stakeholders agree with the narrow-scope amendments relating to the application of the 
own-use requirements and cash flow hedge accounting to contracts for renewable electricity. 
However, we recommend: 

(a) clarifying that the proposed amendments to the own-use requirements apply only to contracts with
delivery to customer accounts (Question 2); and

(b) clarifying that the proposed disclosure requirements apply to all contracts in the scope of paragraph
6.10.1 by including a reference to paragraphs 42T to 42W of IFRS 7 in paragraph 6.10.1 of IFRS 9 and
adding an explanatory sub-paragraph to the current paragraph 5 of IFRS 7 (Question 4).

Detailed recommendations and responses to the specific questions for respondents can be found in 
the Appendix to this letter. If you have any questions regarding this letter, please do not hesitate to 
contact me or Helena Simkova, Director (hsimkova@aasb.gov.au). 

Yours sincerely, 

Dr. Keith Kendall 
Chair – AASB 

mailto:hsimkova@aasb.gov.au
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APPENDIX 

AASB responses to questions raised in the IASB Exposure Draft/2024/3 Contracts for Renewable Electricity: 
Proposed amendments to IFRS 7 and IFRS 9. 

Question 1—Scope of the proposed amendments 

Paragraphs 6.10.1–6.10.2 of the proposed amendments to IFRS 9 would limit the application of the proposed 
amendments to only contracts for renewable electricity with specified characteristics.  

Do you agree that the proposed scope would appropriately address stakeholders’ concerns (as described in 
paragraph BC2 of the Basis for Conclusions on this Exposure Draft) while limiting unintended consequences 
for the accounting for other contracts? Why or why not?  

If you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

The AASB agrees with the IASB's narrow-scope proposals for contracts for renewable electricity with specified 
characteristics. 

However, our outreach activities indicated a need for further clarification of the scope as the current wording in 
paragraph 6.10.1 (a) refers to “substantially all the volume risk” suggesting that a purchasing entity needs to take 
all of the volume from a referenced production facility. As some contracts are often structured for the entity to 
take only a portion of a facility’s production, it is unclear whether those contracts are in the scope of the 
proposed changes.  

Therefore, the AASB recommends to clarify the scope and amend paragraph 6.10.1 (b) as follows: 

(b) “that contract exposes the purchaser to substantially all the volume risk under the contract through 
‘pay-as-produced’ features contains uncertainty as to the total volume of electricity to be delivered 
and/or the timing of the delivery. Volume risk is the risk that the volume of electricity produced does not 
align with the purchaser’s demand for electricity at the time of production.” 

(Note: the suggested wording above includes some alternative wording proposed by EFRAG). 

To further improve the clarity of the scope, the IASB could provide some specific illustrative examples of out-of-
scope contracts, for example, hydro with pumps. This could be similar to paragraph 23(b) of IASB staff paper 3A 
from the March 2024 IASB meeting. The AASB is of the opinion that the example from the paper would provide 
useful guidance to the stakeholders. 

Question 2— Proposed ‘own-use’ requirements 

Paragraph 6.10.3 of the proposed amendments to IFRS 9 includes the factors an entity would be required to 
consider when applying paragraph 2.4 of IFRS 9 to contracts to buy and take delivery of renewable electricity 
that have specified characteristics.  

Do you agree with these proposals? Why or why not?  

If you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

The AASB supports the proposed amendments of IFRS 9 so the own-use requirements can be applied by 
entities to renewable electricity contracts that have specified characteristics.  

However, further clarification may be necessary. During our outreach activities, it was not immediately obvious 
to some stakeholders that the own-use exception applies only to certain Power Purchase Agreements (PPAs) 
(mainly to the physical PPAs). Therefore, we recommend that the IASB clarifies for the purpose of applying the 
own-use exception in IFRS 9 to PPAs, the non-financial item must be considered to be delivered to the 
customer’s account, regardless of how the electricity market is organised (e.g. contract is a physical PPA). 



OFFICIAL 
 

Page 3 of 4 

The AASB acknowledges that the current wording of paragraph 6.10.3 refers to “buy and take delivery”, which 
indicates applicability to purchasers only. We note, that in the case of physical PPAs, the producer may face 
similar issues as the purchaser. To provide greater clarity, the IASB should consider explaining in the basis for 
conclusions that paragraph 6.10.3 applies only to purchasers and the reasons for the narrow scope. 
Alternatively, the scope should be reconsidered to allow the producers to use the own-use requirements. 

Whilst we support the timely completion of the project in its current scope, to future-proof the amendments 
we also recommend the IASB in the next stage consider the effect of batteries that can be used to store 
electricity for a short period of time. 

Further, if the reference to the volume risk in paragraph 6.10.1 (b) is removed, then a similar change needs to 
be made to paragraph 6.10.3 (b)(i): 

(b) “the reasons for past and expected sales of unused renewable electricity within a short period after 
delivery and whether such sales are in accordance with the entity’s expected purchase or usage 
requirements. A sale of unused renewable electricity is in accordance with the entity’s expected 
purchase or usage requirements only if all the following criteria are met: 

(i) the sale arises from the entity’s exposure to the uncertainty as to the total volume of electricity 
delivered and/or timing of the delivery volume risk, giving rise to mismatches between the 
renewable electricity delivered and the entity’s electricity demand at the time of delivery.” 

Alternatively, if the wording of paragraph 6.10.3 (b)(i) remains unchanged, the volume risk can be defined in 
IFRS 9 Appendix A Defined Terms. 

Question 3—Proposed hedge accounting requirements 

Paragraphs 6.10.4–6.10.6 of the proposed amendments to IFRS 9 would permit an entity to designate a 
variable nominal volume of forecast electricity transactions as the hedged item if specified criteria are met 
and permit the hedged item to be measured using the same volume assumptions as those used for measuring 
the hedging instrument.  

Do you agree with these proposals? Why or why not?  

If you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

The AASB agrees with the amendments to permit an entity to apply cash flow hedge accounting to in-scope 
contracts as most of our stakeholders expressed support for the proposed amendments. The AASB observed 
that to provide greater guidance, users of the accounting standards may benefit from illustrative examples 
similar to the examples presented to the IASB in IASB Staff Paper 3B from the March 2024 IASB meeting. 

Question 4—Proposed disclosure requirements 

Paragraphs 42T–42W of the proposed amendments to IFRS 7 would require an entity to disclose information 
that would enable users of financial statements to understand the effects of contracts for renewable 
electricity that have specified characteristics on:  

(a) the entity’s financial performance; and  

(b) the amount, timing and uncertainty of the entity’s future cash flows.  

Do you agree with these proposals? Why or why not?  

If you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

The AASB agrees with the IASB's proposed amendments to IFRS 7 requiring an entity to disclose additional 
information that would enable users of financial statements to understand the effects of renewable electricity 
contracts.  
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We noted during our outreach, some stakeholders did not understand that the proposed disclosures apply to 
all contracts in the scope of the ED, i.e. including the PPAs that apply the own-use requirements. The main 
reason is that IFRS 7 does not apply to the contracts to buy or sell non-financial items that are in scope of the 
own-use requirements (and thus not in scope of IFRS 9). As a result, the entities may omit disclosing the 
required information. Therefore, the AASB suggests the IASB to: 

• add a new paragraph 5B to IFRS 7 as follows: 

 “Paragraphs 42T to 42W apply to all contracts for renewable electricity that have the characteristics 
described in paragraph 6.10.1 of IFRS 9.”  

• clarify in paragraph 6.10.1 of IFRS 9 that the proposed disclosure requirements apply to all contracts in 
the scope of paragraph 6.10.1 by including a reference to paragraphs 42T to 42W of IFRS 7. 

Question 5—Proposed disclosure requirements for subsidiaries without public accountability 

Paragraphs 67A–67C of the proposed amendments to the forthcoming IFRS 19 Subsidiaries without Public 
Accountability: Disclosures would require an eligible subsidiary to disclose information about its contracts for 
renewable electricity with specified characteristics.  

Do you agree with these proposals? Why or why not?  

If you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

The IFRS 19 Subsidiaries without Public Accountability: Disclosures have not been adopted in Australia. 
Therefore, we will not comment on Question 5. 

Question 6—Transition requirements 

The IASB proposes to require an entity to apply:  

(a) the amendments to the own-use requirements in IFRS 9 using a modified retrospective approach; and  

(b) the amendments to the hedge accounting requirements prospectively.  

Early application of the proposed amendments would be permitted from the date the amendments were 
issued. Do you agree with these proposals? Why or why not?  

If you disagree, please specify with which aspect of the proposals you disagree. What would you suggest 
instead and why? 

Overall, we agree with the IASB's proposed transition requirements but recommend that the IASB clarifies 
whether the transition day is to be considered the inception of the contract for the purposes of the contract 
assessment required by paragraph 6.10.3. 

Question 7—Effective date 

Subject to feedback on the proposals in this Exposure Draft, the IASB aims to issue the amendments in the 
fourth quarter of 2024. The IASB has not proposed an effective date before obtaining input about the time 
necessary to apply the amendments. 

In your view, would an effective date of annual reporting periods beginning on or after 1 January 2025 be 
appropriate and provide enough time to prepare to apply the proposed amendments? Why or why not? 

If you disagree, what effective date would you suggest instead and why? 

We recommend the IASB to set the effective date to 1 January 2026 and permit early adoption. 

Our stakeholders commented that the proposed effective date may not provide sufficient lead time for the 
smaller entities with limited resources to understand and apply the proposed amendments.  


