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Virtual roundtables to discuss ED 320 Fair Value 
Measurement of Non-Financial Assets of Not-for-Profit 
Public Sector Entities 

 Roundtable 1 Roundtable 2 Roundtable 3 

Date and time Tuesday 24 May 
 10am─12pm AEST 

Wednesday 25 May 
10am─12pm AEST 

Thursday 26 May 
1pm–3pm AWST 

2:30pm–4:30pm ACST 

Jurisdictions Commonwealth, NSW 
and ACT 

VIC, QLD and TAS WA, SA and NT 

Click to access 
Zoom details 

Zoom details for 
Roundtable 1 

Zoom details for 
Roundtable 2 

Zoom details for 
Roundtable 3 

AASB ED 320 Fair Value Measurement of Non-Financial Assets of Not-for-Profit Public Sector Entities 
is open for comment until Thursday, 30 June 2022. 

Each roundtable is an opportunity to express your views on the Specific Matters for Comment (SMCs) 
in ED 320 and discuss any alternative perspectives.  

ED 320 proposes to add authoritative implementation guidance in AASB 13 Fair Value Measurement 
regarding fair value measurement of non-financial assets of not-for-profit (NFP) public sector entities 
not held primarily for their ability to generate net cash inflows. The roundtables will focus on 
discussing fair value measurement issues related to these types of assets. 

The following table summarises the proposed guidance outlined in ED 320 on some key topics and 
includes an indicative discussion timeline. Zoom polling questions will be used to obtain views from 
participants, followed by an open discussion of each topic. 

Twelve of the 21 SMCs in ED 320 have been selected for discussion. For some topics, only specific 
parts of the SMCs have been selected for discussion.  

Agenda Duration 

Welcome and introduction 10 mins 

Discussion 

1 ED 320 Question 3: Market participant assumptions  

The AASB proposes that, if unobservable inputs need to be developed to 

measure the fair value of a non-financial asset, an NFP public sector entity 

should use its own assumptions as a starting point and make adjustments to 

those assumptions if reasonably available information indicates that other 

market participants would use different data. 

If no relevant information about other market participant assumptions is 

reasonably available, an NFP public sector entity should use its own 

assumptions in measuring the fair value of the asset. 

Do you agree with these proposals? 

15 mins 

2 ED 320 Question 5: Highest and best use 

AASB 13 paragraph 29 states that an entity’s current use of a non-financial 
asset is presumed to be its highest and best use, unless market or other 
factors suggest that a different use by market participants would maximise 
the value of the asset. 

15 mins 

https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZArd-6qqDMqEtYHKDHQxLmSDcJZ-jz4Jfl2
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZArd-6qqDMqEtYHKDHQxLmSDcJZ-jz4Jfl2
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZModOyrpz8sE9zK43pPnP_sTUkzMfPYYweU
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZModOyrpz8sE9zK43pPnP_sTUkzMfPYYweU
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIpfu2pqzIoG9GxklDVln5blRBmkhZW_piQ
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIpfu2pqzIoG9GxklDVln5blRBmkhZW_piQ
https://www.aasb.gov.au/admin/file/content105/c9/ACCED320_03-22.pdf
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The AASB proposes that, for a non-financial asset of an NFP public sector 
entity, the presumption in AASB 13 paragraph 29 that the asset’s current use 
is its highest and best use should be rebutted when, and only when, the 
appropriate level of the entity’s management is committed at the 
measurement date to a plan to sell the asset or to use the asset for an 
alternative purpose. 

Do you agree with this proposal? 

[ED 320 paragraph F10 proposes an example of steps that might, in the 
circumstances of a particular NFP public sector entity, need to be completed 
before the appropriate level of the entity’s management is committed at the 
measurement date to a plan to sell an asset or use an asset for an alternative 
purpose, namely:  

(a) relevant field studies or a Ministerial briefing on whether there is a 
market for the asset (and, if so, its likely price) or for the alternative 
services that the asset could be used to provide; 

(b) initial due diligence processes to determine that a sale of the asset or an 
alternative use of the asset is possible within the current socio-economic 
environment and would maximise the asset’s value; and 

(c) development of project milestones and expected timelines to complete 
the sale or the plan to use the asset for the alternative purpose.] 

Discussion topics 3–8 relate to the application of the cost approach in measuring the fair value of 
non-financial assets not held primarily for their ability to generate net cash inflows 

3 ED 320 Question 9: Assumed location of asset 

The AASB proposes that, when the cost approach is applied in measuring the 
fair value of a non-financial asset, an NFP public sector entity should assume 
the asset will be replaced in its existing location, even if it would be feasible to 
replace the asset in a cheaper location. 

Do you agree with this proposal? 

5 mins 

4 ED 320 Question 10: Overall principle regarding the nature of costs to 
include in an asset’s current replacement cost 

As an overall principle, the AASB proposes that an NFP public sector entity 
should assume that the asset subject to measurement (the subject asset) 
presently does not exist; and therefore, all necessary costs intrinsically linked 
to acquiring or constructing the subject asset at the measurement date should 
be included in the asset’s current replacement cost.  

Do you agree with this proposed overall principle? 

10 mins 

5 ED 320 Question 12: Once-only costs 

Based on the proposed overall principle referred to in Q10, the AASB 
proposes that ‘once-only costs’ (see below) should be included in an asset’s 
current replacement cost. 

Once-only costs are costs of parts of an asset that would be expected to be 
necessarily incurred in a hypothetical acquisition or construction of the 
subject asset, but not expected to actually be replaced in the future because 
they are not expected to wear out. For example, design work, earthwork and 
road formation work. 

10 mins 



 

Page 3 of 4 

Agenda Duration 

Do you agree with the proposal that once-only costs should be included in an 
asset’s current replacement cost? 

6 ED 320 Question 13: Removal and disposal costs of unwanted existing 
structures; and disruption costs 

The AASB proposes that an entity should determine, based on the 
circumstances of the subject asset, whether the following costs would need to 
be incurred upon the hypothetical acquisition or construction of the subject 
asset at the measurement date and therefore be included in that asset’s 
current replacement cost: 

(a) unavoidable costs of removal and disposal of unwanted existing 
structures on land; and 

(b) any disruption costs that would hypothetically be incurred (other than 
certain restoration costs: see below) − for example, costs related to traffic 
control and detour costs. 

Do you agree with the proposal that an NFP public sector entity should 
determine whether, among other costs, those two types of costs should be 
included in an asset’s current replacement cost? 

Costs to restore another entity’s asset 

In respect of disruption costs, the AASB considered that there might be 
situations in which another entity’s asset would necessarily be disrupted 
during the hypothetical construction of the subject asset (e.g. drainage works 
of another entity disrupted when replacing a road). In those situations, the 
AASB proposes that costs required to restore those disrupted assets should be 
included in the subject asset’s current replacement cost. 

However, the AASB noted that if the subject asset’s current replacement cost 
included the costs to restore a disrupted asset controlled by the consolidated 
group (if any) to which the holder of the subject asset belongs, it would result 
in double counting the restoration costs in the consolidated financial 
statements. This is because both of the following costs used under the cost 
approach would be included in the group’s financial statements:  

(i) the current replacement cost of the disrupted asset of the other 
entity; and  

(ii) the current replacement cost of the subject asset, including the 
costs to restore the other entity’s asset. 

Therefore, the AASB proposes that only costs of restoring an asset not 
controlled by the consolidated group (if any) to which the entity belongs 
should be included in the subject asset’s current replacement cost.  

Do you agree with this proposal? 

15 mins 

7 ED 320 Question 14: Determine necessary costs in the context of the entity’s 
expected manner of replacement 

The AASB proposes that an NFP public sector entity includes in the asset’s 
current replacement cost all necessary costs required to be incurred in the 
context of the entity’s expected manner of replacement in the ordinary 
course of operations, rather than necessarily including only the cheapest 
legally permitted costs to the entity.  

For example, where replacement of the surface of a road would necessarily, in 

5 mins 
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the ordinary course of operations, occur at night rather than during daytime 
to minimise disruption to drivers, the more costly night-time costs should be 
included in the asset’s current replacement cost rather than the lower 
daytime costs.  

Do you agree with this proposal? 

8 ED 320 Question 16: Economic obsolescence 

The AASB proposes that economic obsolescence should not be identified for 
any ‘surplus capacity’ of an asset that is necessary for stand-by or safety 
purposes (e.g. to deal with contingencies), even if it seldom or never is 
actively utilised. 

Do you agree with this proposal? 

5 mins 

9 ED 320 Question 17: Prospective application 

Do you agree with the AASB’s proposal that the proposed authoritative 
implementation guidance set out in Appendix F of ED 320 should be applied 
prospectively upon initial application? 

5 mins 

10 ED 320 Question 21: Effective date 

The AASB proposes that, if the proposed authoritative implementation 
guidance is to be applied prospectively, the guidance should be applied for 
annual periods beginning on or after 1 January 2024, with earlier application 
permitted. Do you agree with this proposal?  

5 mins 

11 ED 320 Question 2: Mandating techniques to apply in measuring the fair 
value of specific assets  

Some stakeholders requested the AASB to consider mandating the 
measurement technique to apply to measure the fair value of specific assets, 
including land and improvements on land subject to public-sector-specific 
legal restrictions. Public-sector-specific legal restrictions are restrictions under 
legislation specific to public sector entities or directions from Ministers that 
would be expected to transfer to other public sector market participants. 

The AASB noted that AASB 13 paragraph 61 requires an entity to select 
measurement techniques: (1) that are appropriate in the circumstances; (2) 
for which sufficient data are available to measure fair value; and (3) that 
maximise the use of relevant observable inputs and minimise the use of 
unobservable inputs.  

The AASB therefore concluded that determining appropriate measurement 
techniques for measuring the fair value of specific assets is best regarded as 
relating to detailed valuation assessments and should not be mandated in 
Australian Accounting Standards. 

Do you agree with this conclusion? 

10 mins 

12 ED 320 Question 1: Scope 

Do you consider that the proposed authoritative implementation guidance 
should be applicable also to NFP entities in the private sector? 

5 mins 

Closing remarks 5 mins 
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